Dacă te gândeşti la săptămâna trecută, sunt sigură că ai dat de cel puţin o persoană care îşi făcea meseria fără nicio vlagă. Şi ştiu asta pentru că lumea e plină de oameni care îşi fac treaba cu zero prea puțin interes. Pentru unii dintre noi (şi pentru mine inclusiv), acesta e coşmarul existenţial suprem: o slujbă care nu îţi trezeşte nici cea mai mică emoţie. Dar ce se întâmplă e cumva justificat. În şcoli, nu există programe serioase de consiliere vocaţională, iar mulţi dintre părinţi îşi împing copiii în direcţia profesională care le sună lor mai bine. Desigur, după trend: mai demult Facultatea de Medicină sau Farmacie, mai nou IT şi ştiinţe asociate. Doar par “de viitor”. Bineînțeles, sunt mai multe nuanțe aici, dar esența rămâne aceeași.

Şi când vrei de fapt să faci ceva care are sens, şi pentru tine, şi pentru alţii, lucrurile se complică. Unde cauţi? Cum te convingi că alegerea făcută e cea corectă?

Ce știu sigur e că răspunsuri standard la întrebările de mai sus nu există. Pe o parte dintre ele eu mi le-am găsit pe parcurs, după nişte ani şi căutări sprintene. Pe altele încă le caut.

Unde te uiţi când nu ştii ce ţi se potriveşte?

În primul rând, la tine. La lucrurile pe care le-ai face cu drag, la valorile tale. Cam aşa cred că arată kit-ul de început. Poate că pare puţin ofertant. Dimpotrivă însă: pe mine m-a ajutat să nu mă abat de la drum şi să evit prea multe compromisuri. Dacă alegi să îl foloseşti, o să îţi dea siguranţa că, peste ani, o să îţi poţi ţine capul sus şi privi oamenii în ochi (dar mai ales pe tine).

În al doilea rând, uită-te în jur. Am descoperit în mai multe rânduri că oportunităţile sunt mai la îndemână decât mi-aş fi putut închipui. Aşa că trebuie doar să cauţi: vezi ce şi cum fac alţii şi încearcă un exerciţiu de imaginaţie: cum ţi-ar fi într-un rol similar?

Ce să faci mai departe?

Să–ţi pui întrebări. Tot timpul. De ce aş vrea să fac asta?, Ce ar aduce în plus în dezvoltarea mea sau, la o scală mai mare, cum le-ar fi util celor din jur?. Întrebările te ajută să te concentrezi pe ce e important și sunt combustibil pentru o minte vie.

 probezi mai multe meserii. Să ajustezi, să scurtezi, să lungești, să încerci combinații îndrăznețe sau mai cuminți. Iar cu timpul vei ajunge un croitor priceput. Personal mi-am luat câte ceva din toate experienţele profesionale de până acum: de la noţiuni despre eticheta de business, la cunoştinţe despre contabilitate, negociere sau bugetare. Până la urmă, înveţi din fiecare sarcină pe care o duci la bun sfârşit. Şi nu e obligatoriu să devii antreprenor. Dar mentalitatea de antreprenor e utilă, orice ai face.

 Să nu încerci să mergi pe drumul visat de altcineva. E important să îţi aminteşti că prioritatea eşti tu, indiferent de cât de mult ţi-ai dori să îţi mulţumeşti familia sau prietenii.

Caută-ţi modele. Când mi-am început cariera, eram echipată cu mai mult entuziasm decât cu know-how, aşa că orice fragment de experienţă mi-a fost util. Unde mai pui că inspiraţia vine la pachet cu lecţii importante. Găseşte oameni care au valori similare cu ale tale şi fă-ţi curaj să îi întrebi despre parcursul lor, dacă ai ocazia. Unii dintre ei sunt la un e-mail distanţă. De multe ori suntem suma întâlnirilor excepționale pe care le avem într-o viață. Iar dacă nu poţi să îi cunoşti în carne şi oase, citeşte-le cărţile – mie mi-au ţinut loc, de la început, de şedinţe de coaching.

De fapt, ați intuit bine, secretul e că…nu există niciun secret! Busola ţi-o construieşti singur. După chipul şi asemănarea ta. Din experienţa mea, arareori este o călătorie glam. E nevoie de muncă pe brânci şi de curajul de a spune nu sau da. Dar felul în care te simţi când descoperi că poţi să mergi pe picioarele tale, într-o direcţie în care crezi, justifică toate eforturile. Bon voyage!

Nici un comentariu

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata